Din cuprinsul acestui modul:
- Pregatirea videoclipului
- Publicarea videoclipului
- Site-uri unde sa publici videoclipuri
- Distribuirea si incorporarea videoclipurilor
1. Pregatirea videoclipului.
Ceia ce ne intereseaza sa obtinem de pe urma publicarii unui videoclip in site-uri de videosharing este link-ul catre site. In acelasi timp trebuie sa fim atenti la ce o sa contina videoclipul si descrierea acestuia pentru a transmite informatii corecte si de calitate celor care il acceseaza.
Cel mai simplu videoclip este cel format din poze si texte. Poti crea niste videoclipuri simple folosind Windows Movie Maker – vezi cum mai jos sau http://www.magisto.com/
Printre poze insereza si imagini cu text care sa exprime serviciile sau produsele pe care le prezinti pe site. Pentru asta poti folosi https://www.canva.com/ vezi cum mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=K4k_eGu-Mbc
Salveaza videoclipul astfel incat sa incluzi in numele fisierului si cuvintele cheie targetate. Ex: pensiune_cazare_munte_valea_prahovei.avi
2. Publicarea videoclipului
Dupa ce ai creat clipul logheaza-te in contul tau youtube si incarca-l acolo. La titlu si descriere respecta aceiasi pasi ca si la scrierea unui articol.
Titlul videoclipului este important pentru indexarea in Google si trebuie sa contina cuvintele cheie principale ale site-ului (de preferat cel mai important si relevant pentru acel videoclip), incorporate intr-o fraza logica cu inteles, care nu depaseste 70 caractere.
Din titlu incearca sa atragi atentia vizitatorilor sa dea click pe el, sa le starnesti curiozitatea de a-l deschide.
Descrierea videoclipului ar trebui sa aiba intre 100 pana la 800 cuvinte. Include cuvantul cheie principal cat mai aproape de inceputul primei fraze.
Nu uita totusi sa folosesti cuvintele cheie relevante pentru continutul acelui videoclip si in legatura cu site-ul promovat, incorporandu-le in text. Acest text sa aiba continutul construit pornind de la un cuvant cheie principal (de obicei e produsul sau serviciul care il prezinta, uneori impreuna cu o caracteristica sau oras). Exemplu cuvant cheie: Instalare Windows Sector 2. Vom face un titlu al videoclipului de genul: Instalare Windows pe laptop in Sector 2 Bucuresti. Astfel am folosit cuvintele cheie si am fost chiar mai precis.
In textul descrierii vom folosi cuvantul cheie in diverse combinatii, cel putin odata la 100 de cuvinte, astfel incat sa para incorporat natural si sa nu fie o enumerare de cuvinte cheie. Putem folosi de exemplu: instalare Windows, instalare Windows Bucuresti, instalare Windows laptop, instalare Windows Sector 2, etc.
Foloseste cuvantul cheie cat mai aproape de inceputul frazei primului paragraf. De asemenea foloseste mai des cuvantul cheie in primul si in ultimul paragraf.
Insereaza link catre site-ul tau dupa primele 100 – 160 cuvinte. Dupa 3-400 cuvinte poti insera link catre pagina de facebook, alte 2-3 pagini din site si canalul tau youtube.
Completeaza campul tag cu cuvintele cheie relevante pentru care doresti sa indexezi site-ul tau si alege categoria cea mai potrivita.
3. Site-uri unde sa publici videoclipuri
Primul si cel mai important este https://www.youtube.com/ apoi urmeaza:
- http://www.dailymotion.com/
- http://www.myclipshare.com/
- https://vimeo.com/
- http://www.220.ro/
- http://www.trilulilu.ro/
- http://www.veoh.com/
- http://www.metacafe.com/
- http://www.break.com/
- https://vid.me/
- http://blip.tv/
4. Distribuirea si incorporarea videoclipurilor
Pentru o mai buna indexare a videoclipurilor publicate acestea trebuie incorporate (embed) in cat mai multe locuri. Pot fi incorporate in diferite bloguri, in retele de socializare, site principal, etc.
Cu cat sunt publicate in mai multe surse, au mai multe vizualizari, comentarii, like-uri, cu atat sunt mai bine indexate in Youtube si Google si cu atat link-urile inserate in descrierea lor beneficiaza de mai buna vizibilitate ajutand site-ul principal promovat.