Ca sa fii un specialist SEO, trebuie sa fii bun la toate – trebuie sa intelegi cum functioneaza reteaua de linkuri, trebuie sa intelegi marketingul, relatiile cu publicul, psihologia si tehnologia. Este de la sine inteles ca nu exista timp intr-o singura zi sa faci toate astea, dar exista cateva mijloace simple care iti vor simplifica mult o zi de lucru.
Mai jos, ti-am pregatit o lista cu cateva extensii ale motoarelor de cautare pe care le poti folosi pentru ca munca ta, ca specialist SEO, sa fie mai simpla, mai rapida, dar la fel de eficienta. Fiecare dintre aceste extensii este usor de instalat si mai simplu de folosit, insa te vor ajuta sa analizezi rapid performanta unui site, sa analizezi coduri din spatele site-urilor, sa conectezi linkurile intre ele si sa economistesti timp prin eficientizarea modului de lucru.
Desi majoritatea acestor extensii au fost create pentru Google Chrome, multe dintre ele au si versiuni pentru Mozzila Firefox. Putine dintre ele au insa versiuni active pentru browserele mai putin populare cum sunt Opera, Safari sau Internet Explorer.
Extensii pentru analiza linkurilor
Pentru ca este important sa stii daca linkurile sunt viabile sau nu, ai nevoie de cateva optiuni ale browserelor care sa te ajute sa analizezi rapid si eficient linkurile dintr-un site.
- Mozbar. Aceasta a fost prima extensie de acest fel. Chiar daca intre timp s-au creat si alternative, Mozbar se bucura de increderea neintrerupta a specialistilor SEO.
Poti folosi aceasta extensie in doua moduri. Poti cauta cuvinte cheie, iar extensia iti va arata rezultatul. Vei vedea ca programul analizeaza PA (autoritatea paginii) si DA (autoritatea domeniului) si evidentiaza o posibila concurenta.
Al doilea mod in care poti folosi aceasta bara de functii este sa analizezi o pagina. Vei gasi o analiza a paginii si vei avea acces la meta text, la titlu, subtitluri, viteza de incarcare a paginii, marcajele si multe alte informatii utile pentru a putea sa-ti formezi o imagine de ansamblu asupra site-ului in cauza.
Mozbar are doua versiuni, cea gratuita si cea profesionala, insa cu ambele vei avea acces la infoamtiile de mai sus. Evident ca versiunea profesionala are mai multe optiuni.
- Ahrefs SEO Toolbar. Aceasta este una dintre barele de functii care face concurenta Mozbar. Desi are aceleasi functii, baza de date este mult mai mare decat la Mozbar. Cand bara este activa, o vei observa desupra paginii deschise, sub forma unei linii subtiri. Acolo vei gasi informatiile de baza ale paginii : back linkurile si referintele paginii, ratingurl url-ului si al domeniului, statusul pe principalele retele de socializare si informatiile incluse si in Mozbar.
Majoritatea optiunilor de baza sunt gratuite, dar daca vrei detalii mai profunde va trebui sa te abonezi la serviciile acestui program.
- Majestic SEO Toolbar. Aceasta bara este cel de-al doilea competitor direct al Mozbar. Contine aceleasi functii de baza, astfel ca atuci cand deschizi pagina vei putea sa vezi numarul de linkuri, numarul domeniuliu, ce gra de incredere si de trafic are pagina respectiva, precum si o diagrama a linkurilor accesate, dar si multe alte infromatii folositoare.
Toate informatiile provin din baza de date ale programului, iar informatiile de baza sunt gratuite, in timp ce cele mai amanuntite necesita existenta unui cont platit. Singura problema ar fi ca aceasta extensie nu analizeaza rezultatele cautarii, deci nu vei putea sa vezi competitia pentru cuvintele cheie pe care le cauti.
- SEO & Website Analysis by WooRank. Aceasta extensia este una dintre cele mai bune extensii potrivite pentru SEO. Spre deosebire de celelalte extensii, aceasta este se axeaza mai mult pe aspectele tehnice ale SEO. Daca alegi aceasta extensie activeaz-o atunci cand ai ajuns pe pagina pe care doresti sa o analizezi si vei avea in mai putin de 1 minut acces la informatiile tehnice ale acesteia.
Marele avantaj al acestei extensii este vizibil atunci cand vei apasa pe fiecare buton in parte, din header-ul paginii. Vei avea acces la meta titluri si meta informatii, vei putea sa observi daca site-ul este optimizat pentru modul responsiv, informatii despre statusul pe retelele de socializare, un trafic estimativ, sau care este viteza de incarcare a paginii. Marele avantaj al aceste extensii este ca majoritatea acestor informatii nu percep niciun fel de cost. Desigur, sunt cateva aspecte mai avansate care sunt, desigur, disponibile doar prin creare unui cont premium.
- Check My Links. Aceasta extensie este potrivita pentru a descopri acele ”broken links” saulinkurile incomplete. Este evident ca cele evidentiate cu rosu sunt cele care necesita atentie sporita.
- Domain Hunter Plus. Desi si aceasta este o extensie care te poate ajuta cu linkurile incomplete, insa se pricepe cel mai bine la descoperirea site-urilor care au deja o autoritate din punct de vedere al domeniului si linkurilor, dar au expirat intre timp.
Partea buna este ca arata in acelasi timp si destinatiile linkurilor, daca sunt viabile sau nu. Daca spre exemplu cauti un domeniu care sa fie cat de cat cunoscut si sa fie expirat, atunci iti recomand sa petreci cateva ore pe google cu aceasta extensie pentru a face alegera potrivita.
- SEO Quake. Aceasta extensie are optiuni oarecum primare, insa iti va afisa esentialul de care ai nevoie. Este una dintre putinele extensii disponibile si pentru Opera si Safari, asa ca este bine sa o iei in calcul daca folosesti unul dintre aceste browsere. Contine aproape aceleasi functii ca si primele doua extensii de care am vorbit mai devreme, oferindu-ti in plus informatii despre densitatea cuvintelor cheie.
Cum sa extragi informatii utile de pe internet
Cand vine vorba despre cercetarea SEO, vorbim despre ore si ore de cautat pe internet. Ce-ai zice daca in loc sa petreci atat timp facand asta, iti arat o extensie care va face asta pentru tine?
- Link Grabber. Primul lucru pe care il vei observa la aceasta extensie este ca e foarte rapida. Cand esti pe o pagina web si activezi aceasta extensie, aproape instantaneu un al tab se va deschide si iti va da acces la fiecare link din pagina respectiva. Le vei deschide sau copia dupa plac.
Singurul dezavantaj este ca nu afiseaza si linkurile externe, dar asta se poate rezolva usor cu un click-dreapta pe optiunile aparute.
Afla ce sta dedesubtul unei pagini web
Aminteste-ti ca Google nu vede ceea ce vedem noi atunci cand indexeaza pagini, Google citeste coduri, nu imagini de ansamblu, ca noi. De aceea este necesar, ca si specialiste SEO, sa intelegi notiuni primare despre scriptul HTML, CSS sau Javascript. Extensiile de mai jos te vor ajuta sa descoperi ce sta dincolo de o pagina web.
- Firebug.Trebuie sa ai aceasta extensie, mai ales daca folosesti Firefox. Iti permite sa editezi in limbaj HTML/CSS. Pentru cei care folosesc Chrome, e bine sa stie ca au deja aceasta posibilitate.
- User Agent Switcher. Din moment ce vizitatorii tai folosesc tot felul de browsere, dispozitive sau software-uri, si uneori este posibil ca ei sa nu poata vedea normal site-ul tau. cu ajutorul acestei extensii vei putea observa, din mai multe software-uri si browsere, cum se vede site-ul tau, fara sa ai nevoie de tablete, telefoane mobile, iPad-uri si alte dispozitive. Este o versiune simpla si ieftina de a vedea performantele site-ului tau.
- Browsec.In functie de site-ul la care lucrezi, acesta s-ar putea sa afiseze continuturi diferite, vizitatorilor din alte tari. Browsec este o extensie simpla si gratuita care te poate ajuta sa camuflezi locatia site-ului (ca si tara) si va afisa acelasi continut tuturor vizitatorilor.
- Wappalyzer. Se intampla sa dai peste un site care are u widget care iti place foarte mult, si pe care sa nu-l mai fi vazut pana atunci. Se prea poate ca acel widget sa fie al WordPress. Poti folosi aceasta extensie ca sa afli originea widgeturilor, a sistemului de operare folosi, originea fonturilor speciale sau chiar infomartii despre serverul site-ului.
- Page load time.Este estential sa ai un site care se incarca rapid. Nu doar pentru a fi clasat sus in Google, ci si pentru intreaga campania de marketing a site-lui tau. Extensia este simplu de folosit, si arata exact timpul de incarcare pe care il foloseste site-ul tau pentru a afisa o pagina.
Fii la curent fara sa depui efort suplimentar
Daca vrei sa fii un specialist SEO in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa te mentii mereu la curent cu tot ceea ce este nou si util pentru tine.
- Mozcast. Aceasta este o alta extensie de la Moz, care te alerteaza de fiecare data cand apare nou in legatura cu SERP.Cu alte cuvinte, vei sti fiecare miscare din pozitionarile motorului de cautare.
- Buffer.Cu aceasta extensie poti programa fiecare postare de pe retelele de socializare. Postarile vor include automat si un link catre site-ul tau, dar il poti schimba daca doresti. Retine ca este important sa incluzi si imagini in postarile tale pentru a atrage mai multi vizitatori.
- Pocket. Intr-un domeniu ca SEO, trebuie sa fii si sa si pari competent, pentru a avea succes. Asta inseamna ca trebuie sa citesti destul de mult, in marea majoritatea a timpului, asa ca iti trebuie aplicatia potrivita. Pocket te ajuta sa salvezi imagini articole si videouri, pentru a le vizualiza mai tarziu.
Avand in vedere ca poti instala aceasta extensie pe orice dispozitiv, poti sa salvezi un continut de pe calculator si sa il citesti mai tarziu pe telefon sau pe tableta.
Trebuie sa fii eficient si rapid
Cine nu ar vrea sa aiba mai mult timp liber? Aceste extensii te vor ajuta sa fii mai bun, mai repede.
- Evernote Web Clipper. Aceasta aplicatie este in principiu o aplicatie de luat notite, dar de cand a fost creat Skitch, optiunea de a edita imagini, a devenit din ce in ce mai popular. Poti sa selectezi intregi pagini de web si sa aduci notite pe marginea lor, fara probleme, si apoi le poti atasa unui email.
- TechSmith Snagit. Aceasta este alternativa de la Evernote. Este similara acesteia si poate putin mai buna, pentru unii. Are cateva optiuni de editare ale imaginii, si se poate dovedi mai folositoare in unele cazuri.
- Momentum.Extensia cu pricina este potrivita pentru cei care nu se pot organiza foarte bine, sau le trebuie mai mult timp sa faca asta. Practic deschide un tab nou de fiecare data cand deschizi browserul si iti arata taskurile pe care le ai de indeplinit, in functie de felul in care le-ai organizat. Avand in vedere ca are o grafica exceptionala, te va ajuta sa iti ridici moralul, instantaneu.
- ShareMetric.Daca nu vrei sa folosesti o intreaga bara pentru a a arata performanta unei pagini, poti folosi o singura iconita, special creata pentru a masura statusul pe retelele de socializare. Vei avea acces la evolutia site-ului pe Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Reddit, StumbleUpon, Pinterest si alte cateva statistici SEO, destul de utile.
- iMacros. Automatizarea unor proceduri iti poate aduce aminte de practicile de black hat SEO, insa cum acest tip de practica nu mai este la fel de populara ca acum cativa ani, poti folosi automatizarea pentru a efectua anumite proceduri pe care le faci destul de des, in asa fel incat sa economisesti timp. Desi parcursul este destul de tehnic si dificil de inteles, rezultatul va fi bine meritat.
Ti-am pus la dispozitie 21 de extensii ale browserelor care te vor ajuta sa iti faci munca de SEO mai usoara si ai eficienta. Desi nu vei avea nevoie de toate, te incurajez sa le incerci si sa ramai fidel macar unora dintre ele, pe care le controlezi mai usor. Este esential sa fii la curent cu mijloace si metode prin care sa devii mai eficient, in mai putin timp, mai ales daca iti doresti sa fii specialist SEO.
Este adevarat ca mai sunt extensii care nu au fost incluse aici, insa din pura intamplare. Orice extensie sau aplicatie care te ajuta sa iti faci treaba repede si bine se poate incadra aici si merita folosita, iar eu te indemn sa nu ignori niciuna in goana ta dupa eficienta si timp.