Daca ai investit in promovarea SEO pe Google cu rezultate bune acum ceva timp, insa in ultima vreme pozitia ta in cautare si traficul organic au scazut vizibil, sigur te-au lovit si pe tine aceste bug-uri care creeaza probleme SEO!
In continuare, unul dintre cei mai importanti factori de ranking in Google ramane unicitatea textului. Este perfect normal ca un autor al unui text original sa primeasca beneficii pentru munca depusa, iar cei care il copiaza sa aiba doar dezavantaje.
Insa, cum determina Google care este autorul orinigal al unui anumit text, sau care este pagina pe care apare textul original si care sunt cele care l-au copiat? Factorul principal dupa care Google determina autorul si pagina originale ale unui text este data primei aparitii. Astfel, presupune ca cel care l-a publicat prima data este proprietarul textului. In mare parte, acest proces functioneaza destul de bine, insa o data sau de 2 ori pe an apare o problema: Broad Core Update.
Ce inseamna broad core update? – un major update al algoritumului Google.
Pentru a simplifica, si a intelege mai usor, Google are 2 tipuri de update-uri: unele mici si foarte dese (ajustari punctuale care pot fi zeci intr-un an) si unele mari si rare (schimbari majore care sunt denumite broad core si apar o data sau de 2 ori pe an, si care de obicei creeaza probleme).
In cadrul schimbarilor majore, robotul re-indexeaza tot continului din baza de date pentru a putea implementa modificarile facute, iar de obicei (nu mereu), Google incurca atribuirea continutului original in cadrul aceste re-indexari generale.
Acest bug reindexeaza un text schimbandu-i autorul original. Asta se poate intampla in doua feluri:
- Paragrafe din articol sunt atribuite altor persoane/entitati
- Intreg articolul este atribuit alor persoane/entitati
Care sunt oare acele persoane si cum ajunge Google la concluzia ca textele le apartin? Dar mai ales, de ce ii afecteaza pe cei care au avut rezultate foarte bune in promovare SEO?
Un lucru mai putin promovat in domeniul SEO, este ca redactorii de articole se grabesc sa finalizeze mai multe proiecte in paralel si aleg drumul mai scurt. Astfel copiaza paginile altora in intregime sau partial, in loc sa scrie un articol original incorporand cuvintele cheie relevante.
Agentiile de SEO specializate au in general echipa destinate fiecarui proiect si policiti si proceduri interne bine determinate prin care toate textele sunt verificate cu soft-uri anti-plagiat (copyscape), insa mai pot aparea erori si scapari chiar si aici.
Din pacate, in proportie foare mare, continutul seo produs (nu doar in Romania), nu este tocmai produs ci imprumutat sau chiar copiat. Iar aceasta este o problema majora pentru clientul final, al carui site nu va ranka corespunzator. Totusi, in 1% din cazuri, atunci cand apare un bug in broad core update al algoritmului Google, chiar si sit-ul cu textul original va avea de suferit.
Ce se intampla in acesta situatie?
Site-ul unde apare textul original scade in ranking sau chiar dispare din cautari, iar cel pe care Google l-a numit autorul original al textului obtine o mare parte din acest trafic. Desi nu iti vine sa crezi, problema aceasta apare destul de des, insa, nu dispera, este destul de usor de identificat.
Iata cum poti verifica:
- Ia o pagina cu text unic creat de tine, care a avut trafic si s-a aflat pe primele pozitii din Google pe cuvintele cheie aferente
- Copiaza primul paragraf si da-i search in Google la el
- Observa cine apare in prima pozitie:
- pagina din care ai copiat paragraful (felicitari, esti inca proprietar in ochii lui Google)
- alta pagina din site-ul tau, pagina respectiva fiind pe pozitia 2 sau 3 (nu e asa de grav, Google stie ca tu esti autorul original insa a gresit pagina indexata (poti adauga rel=noindex pentru a nu indexa categoriile de articole si a intelege unde se afla textul exact si ce trebuie indexat)
- apare o alta pagina care a copiat textul iar site-ul tau nu apare deloc in prima pagina din Google (ceea ce e nasol, nu? Google crede ca tu ai copiat textul de la altcineva)
Care este solutia?
- Poti incerca sa discuti cu cel care ti-a copiat textul si sa il rogi sa schimbe sau sa stearga pagina. Daca il elimina, iti vei recapata pozitia in timp, dar asa numai daca este singura copie a textului tau. Daca nu vrea sa il elimine, exista si cai legale, insa procesul e complex si nu merita bataile de cap.
- Cea mai simpla si sigura modalitate de a iti recupera pozitia, este sa refaci tu textul de pe site. Google oricum recomanda refresh la texte periodic. Astfel, vei avea o crestere in ranking a paginii fiind premiat de Google pentru update-ul continutului.
Concluzionand, daca o pagina din site-ul tau ranka foarte bine iar acum a disparut cu desavarsire din prima pagina Google, verifica problema si vezi daca textele tale au fost copiate. Chiar daca au fost copiate, nu e tocmai cel mai rau caz posibil, mai rau este daca ai scazut in ranking fara ca altcineva sa iti copieze textele.
Gandeste-te asa: daca cineva ti-a copiat textul, inseamna ca a fost foarte bun, daca nu te-a copiat nimeni, inseamna ca nu l-a remarcat nimeni niciodata.