Un domeniu web sau un nume de domeniu web este un set de caractere alfanumerice urmate de .ro, .com, .net, .org, .info sau alta extensie de nivel superior dintre cele existente.
Un nume de domeniu are doua sau mai multe parti separate prin puncte. Partea din stanga este specifica, iar partea din dreapta este generala – exemplu ‘pamdesign.ro’ este un exemplu de nume de domeniu.
Ce este numele de domeniu web?
Un nume de genul firma.ro prin care firma ta se identifica pe Internet.
Denumirea unei companii are mult mai multa importanta in mediul online, acolo unde nu beneficiezi de obiecte cum ar fi firma luminoasa, vitrina, catalogul sau de prezenta unui reprezentant de vanzari.
Este folosit pentru adresele de e-mail ale angajatilor (nume@firma.ro) si pentru numele site-ului de web oficial (www.firma.ro).
Atunci cand comunici cu clientii, acesta este primul lucru pe care ei il vor vedea cand trimiti un e-mail, asa cum clientii vad firma unui magazin sau vitrina, inainte de a decide daca vor intra sau nu.
O denumire adecvata va da personalitate companiei tale online si va da incredere potentialilor clienti sa acceseze acest site web. Numele de domeniu ales trebuie sa fie usor de citit si de tinut minte. Daca nu avi inca un domeniu inregistrat… trebuie sa te grabesti! E posibil sa nu mai fie disponibil atunci cand vei dori sa il inregistrezi.
Internetul comunica prin intermediul unor adrese Ip, care reprezinta localizarea fiecarei resurse de pe internet. Acesta este format dintr-o insiruire unica de numere, precum 62.126.234.2. Deoarece aceste numere sunt foarte greu de tinut minte, mai ales cand este vorba de mai multe adrese, au aparut numele de domenii. De fapt, fiecare nume de domeniu are in spate o adresa Ip. Concret, un nume de domeniu, precum google.com are in spate o baza de date care il transforma intr-o adresa Ip.
De ce avem nevoie de un domenii web?
Lista motivelor pentru care ai nevoie de un domeniu internet poate fi foarte lunga, insa ne vom limita la cele mai importante aspecte:
Numele domeniului te ajuta sa iti stabilesti un brand online . Cu ajutorul sau poti sa iti stabilesti o identitate unica in internet, de aceea trebuie sa iti alegi cu mare grija un domeniu ro sau cu extensia dorita. In final acest lucru conduce la cresterea unui brand puternic si automat cresterea traficului pe website.
Totodata, inregistrarea domeniului cu numele tau sau al brandului inseamna ca nicmeni altcineva nu va putea sa il foloseasca pentru a isi dezvolta propria afacere sau a scrie lucruri negative despre tine. Asta se poate intampla si pentru afacerile offline care nu au un website, si atunci sansele ca altcineva sa inregistreze un website cu numele tau este foarte mare.
Atunci cand detii un domain name pe internet sansele ca increderea in produsele si serviciile tale creste seminificativ. Un domain name unic (afacereata.ro) prezinta mai multe credibilitate decat un website gratuit precum exemplu.wordpress.com. De asemenea, reputatia companiei tale este in joc, deci trebuie sa investesti ceva resurse si timp in prezenta ta pe internet.
In plus, atunci cand detii un website, potentialii tai clienti te pot gasi mult mai usor, ceea ce este bine. Chiar daca afacerea ta este offline, poti crea un website simplu de prezentare unde sa afisezi datele de contact, adresa fizicia si chiar locatia pe harta. Astfel vei spori sansele ca potentialii clienti sa ajunga mai usor la tine in magazin.
Atunci cand domeniul a fost inregistrat la un anumit furnizor de domenii web, asta nu inseamna ca nu poti schimba furnizorul oricand doresti. Aici discutam despre partea de hosting, adica spatiul web unde vor fi stocate toate fisierele siteului (poze, texte, documente etc). Transferul se poate face foarte simplu schimband dns-urile, apoi siteul respectiv va fi mutat pe serverul noilor furnziori.
De asemenea, odata inregistrat domeniul pe web iti protejezi identitatea pe internet, avand dreptul unic de a scrie in numele brandului tau. Astfel, reduci riscul ca cineva sa iti fure imaginea.
Cum se utilizeaza numele domeniului
Numele domeniului ajuta la stabilirea identitatii online si poate fi utilizat in mai multe feluri:
Site web – cel mai intalnit mod de utilizare este un site web creat in baza numelui de domeniu.
Extensii email – domeniile ro, precum si domeniile cu orice alte extensii se pot utiliza pentru a creea adrese de email profesionale (adrian@afacereata.ro). Astfel va spori increderea clientilor in tine, deoarece ei vor considera ca le acorzi importanta mai multa, decat daca ai folosi o adresa gratuita de yahoo.
Serverul – poti denumi chiar si un server folosind numele domeniilor tale (ex: ns1.afacereata.ro)
Acum poate ca ti-ai facut o idee mai clara asupra utilizarii domeniilor si de ce ar trebui sa iti inregistrezi unul cat mai curand. Daca deja te-ai decis sa faci acest pas, alege un nume usor de retinut, sonor si captivant, dar mai ales alege exensia cea mai potrivita. De exemplu, pentru magazinele online care se adreseaza Romaniei se recomanda .ro, pentru cele internationale se recomanda .com, pentru bloguri poti alege unele mai ptuin uzuale iar pentru domeniu educatiei .edu. Apar extnesii noi de domenii tot timpul. De exemplu acum poti alege numele domeniului cu o extensia ca sa iti reprezinte afacerea precum .pizza sau .guru. In alegerea domeniului pentru site poti opta pentru numele tau, al afacerii tale sau un nume nou. Domeniile sunt inregistrare pe niste adrese ip, prin intermediul carora are loc comunicarea pe internet. Ip-urile permit localizarea fiecarei resurse si este de forma 53.854.256.2 . Datorita complexitatii acestora si a faptului ca sunt greu de retinut au aparut domeniile. Practic numele domeniului este cel care se vede efectiv pe site in locul ipului.
Cum iti inregistrezi un domeniu web?
Atunci cand inregistrezi un domeniu obtii dreptul de folosinta acelui domeniu web specific in mediul online. In majoritatea cazurilor, mai ales pentru afacerile la inceput de drum, aleg sa isi inregistreze un domeniu web pe o perioada de 1 an, platind apoi pentru reinnoire domeniu anuala. Inainte, puteai cumpara un domeniu web .ro pe viata, insa din 2018 si acestea se reinnoiesc anual.
Dupa ce te-ai decis ce nume vrei sa aiba adresa ta de site, trebuie sa verifici daca este disponibil domeniul. Prin interogarea whois poti vedea chiar si cui apartin anumite domenii din internet.
Cat costa inregistrarea unui domeniu
Pretul porneste de la 50 lei pe an si poate ajunge pana la cateva mii de euro, in cazul in care contine cuvinte cheie sau este un domeniu foarte cautat.
Pe langa costul anual pentru domeniul ales, mai exita si costul pachetului de hosting, care este tot anualt si incepe de la 100 lei pe an, in functie de memoria disponibila. Practic, degeaba ai inregistrat domenii daca adresa de website un functioneaza. Este ca si cum iti inchiriezi un spatiu fizic pentru magazin dar il tii numai inchis iar clientii nu pot intra sa cumpere de la tine.
Cat dureaza inregistrarea domeniilor?
Imediat dupa confirmarea platii pentru domenii, acestea sunt inregistrate in doar cateva minute. pentru a il folosi insa pentru creara unui site, este nevoie de cateva ore pentru a se propaga in internet.
Indiferent daca alegi sa iei un domeniu website de la un furnizor direct sau de la o agentie, inregistrarea va fi facuta pe numele clientului final, adica pe numele tau sau al firmei tale.
Pentru domeniile cu extensii internationale (eu, com, info) datele de inregistrare sunt publice si pot fi ascunse doar prin intermediul serviciului whoisguard, in urma achitarii unei taxe suplimentare. Pentru domeniile.ro datele de inregistrare sunt publice doar pentru persoanele juridice.
Ce se intampla daca nu platesc pentru prelungirea domeniilor
In cazul in care a fost depasit termenul de plata pentru prelungirea domeniilor achizitionate de tine, aceastea vor intra in carantina pentru 30-90 de zile in functie de extensie si cel care le-a inregistrat. In acest timp, clientul are timp sa achite factura restanta pentru a le prelungi si sa a nu le pierde. In perioada de carantina, website urile nu vor fi functionale.
In cazul in care prelungirea nu va fi achitata in acest interval, domeniul va redeveni liber si oricine il va putea inregistra.
In cazul pachetelor de hosting situatie este putin mai simpla, daca nu achiti la timp factura de hosting, website urile nu vor mai putea fi accesate si vor fi repuse in functiune dupa achitare.
Transferul de domeniu catre o alta persoana este posibil?
Domeniile se pot transfera catre o alta persoana printr-o procedura pe care o puteti gasi aici, la sectiunea Transfer Drept de Folosinta. Transferul nu presupune costuri supimentare insa este necesara o solicitare oficiala prin mail catre firma prin care s-a inregistrat domeniul respectiv, de catre proprietarul actual al acestuia.
Exista insa si unele extensii internationale precum fr, it sau co.uk care necesita achitarea unor taxe suplimentare pentru transferul de drepturi de utilizare.
Pot pierde un domeniu deja inregistrat?
Poti pierde un domeniu doar intr-unul dintre aceste cazuri:
- neplata prelungirii la termen sau in perioada de carantina
- domeniul tau contine numele unei marci inregistrare la OSIM iar proprietarul marcii isi revendica dreptul de utilizare, deci mare atentie in alegerea numelui inainte de inregistrare