In timp ce multe din strategiile SEO vor fi aceleasi indiferent de tipul de companie pe care o conduci, exista cateva moduri diferite de abordare SEO in cazul magazinelor online.
Ia in considerare lista de mai jos pentru a te ajuta sa incepi sa optimizezi magazinul tau online pentru seo.
Cuvinte Cheie
Se stie foarte bine faptul ca, cuvintele cheie sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale procesului de SEO, asa ca este important sa stii care cuvinte cheie vor fi cele mai valoroase si precise pentru clasarea ta.
Pentru a te clasa mai bine cand oamenii cauta un lucru relevant pentru afacerea ta online, trebuie sa te asiguri ca optimizezi pentru frazele si cuvintele cheie potrivite. Multe dintre lucrurile trecute pe lista nu sunt specifice pentru magazine online, insa sunt lucrurile fundamentale pe care nici o companie nu ar trebui s-o rateze, asa ca alcatuieste lista.
De facut (optimizare seo site uri):
- Asigura-te ca tu sau cineva din staff-ul tau realizeaza cercetari detaliate asupra cuvintelor cheie de care ar putea fi interesata audienta ta tinta, mai ales acele cuvinte cheie care ar putea sa le permita sa ajunga la produse.
- Verifica cum arata competitia pentru cuvintele cheie alese. Acest lucru iti va permite sa identifici cu ce te confrunti in lupta pentru clasarea in prima pagina. Foloseste unelte precum Open Site Explorer si SEMrush pentru a intelege ce backlink-uri construieste competitia ta si fii atent la tipul de continut folosit pentru a primi atentie.
- Asigura-te ca fiecare pagina din site-ul tau se concentreaza pe cuvinte cheie principale sau fraze care le includ. Daca nu este cazul, incearca sa-ti reorganizezi produsele bazandu-te pe termenii de cautare relevanti pentru magazinul tau online.
- Ar putea exista un cuvant cheie secundar pentru fiecare dintre paginile tale. Daca exista, ia-le in considerare in timp ce construiesti structura site-ului.
- Asigura-te ca pagina ta principala este optimizata pentru numele brandului tau. Trebuie sa te asiguri ca brandul tau este usor de gasit in momentul in care un utilizator cauta numele sau. Acest lucru de cele mai multe ori se intampla automat, insa nu intotdeauna.
URL-urile paginii (link-urile care apar in bara de sus)
URL-ul paginii tale este o alta modalitate pentru ca motoarele de cautare (indiferent ca vorbim de google, bing sau altele) sa indexeze continutul paginii tale. In ceea ce priveste SEO, este important sa intelegi ca URL-urile tale trebuie structurate intr-un mod in care le face optime pentru google. Astfel google va considera continutul site-ului tau relevant pentru ceea ce oamenii cauta online si iti va aduce trafic mai mare. Este primul pas din procesul de optimizare seo pentru site-ul tau, indiferent ca vorbim de un site de prezentare sau un magazin online.
De facut (seo magazin online):
- Numele domeniului tau ar trebui sa includa numele brandului tau daca este posibil;
- Fiecare cuvant din URL-ul tau ar trebui separat cu liniuta;
- URL-urile tale ar trebui structurate intr-un mod consistent si logic.
Integrare Link-uri Social Media
Cand utilizatorii acceseaza un magazin online, ar trebui sa fie usor pentru ei sa-ti distribuie continutul pe retelele sociale. Aceasta caracteristica iti imbunatateste strategia de marketing online, iar pe langa acest lucru trimite informatii motoarelor de cautare despre performanta site-ului tau, creand astfel backlink uri care sunt un aspect foarte important pentru SEO.
Desi semnalele sociale nu sunt un factor de clasare tehnic, autoritatea si popularitatea site-ului tau sunt. Sa castigi distribuiri pe Facebook te poate ajuta sa castigi backlink uri si mentiuni pe web, ceea ce te va ajuta sa te pozitionezi ca o autoritate si sa te indrepti spre succesul in SEO cu site ul tau.
De facut (optimizare seo site uri):
- Asigura-te ca ai butoane de distribuire pe retelele sociale pe toate paginile corespunzatoare din website-ul tau. Acest lucru este in special important pentru orice produs si serviciu care ai vrea sa fie vazut de vizitatori si distribuit. Unele companii nu vad nevoia de a pune link uri de distribuire pe social media pe pagina unui produs, dar incearca sa testezi sa vezi daca la tine functioneaza aceasta tehinca.
- De asemenea asigura-te ca, creezi continut pe care oamenii ar vrea sa-l distribuie, pe langa produsele si serviciile tale. Magazinele online uita ca articolele de pe blog conteaza si pentru aceste tipuri de companii, nu numai pentru site uri de prezentare sau blog uri, iar beneficiile sunt uriase.
- Linkurile catre conturile de social media ar trebui sa fie vizibile clar pe prima pagina in header sau in footer. Acest lucru te va ajuta si la SEO, insa iti va obtine followeri si iti va dezvolta audienta sociala.
Titlurile Paginilor din Site
Titlurile pe care le atribui paginilor sunt un alt aspect important pentru SEO. Valoarea lor este dubla, fata de link uri. In primul rand au efect asupra clasarii tale in motoarele de cautare si in al 2-lea rand sunt nemaipomenite pentru a atrage atentia consumatorilor online si obtinerea de click uri de la acestia.
De facut (orice fel de site-uri) :
- Titlurile paginilor tale ar trebui sa aiba maxim 70 de caractere lungime;
- Cuvintele cheie principale ar trebui incluse in titlul paginii fiecarei pagini;
- Titlurile paginilor ar trebui sa fie pe cat de unice posibil si specifice pentru website-ul tau;
- La fel ca alte aspecte pentru SEO, titlurile paginilor tale ar trebui sa nu fie aglomerate de cuvinte cheie.
Linkuri Interne pe Site
In cazul in care nu esti constient, linkurile interne sunt link uri prezente pe orice pagina din site-ul tau si care duc catre alta pagina din website-ul tau. In timp ce acestea ar putea sa-ti fi ajutat strategia SEO in trecut, mai recent, google penalizeaza site-urile daca au prea multe link uri interne. Trebuie sa faci link urile interne sa para naturale in fata google.
De facut (orice tip de site-uri):
- Asigura-te ca toate linkurile tale interne nu se leaga in mod suspicios de pagina ta principala. In alte cuvinte, trebuie sa fie relevante, asa ca in majoritatea timpului ar trebui sa faci legaturi cu pagini specifice, chiar si pagini de produse.
- Textul tau ancora nu ar trebui sa fie acelasi cu titlul paginii cu care s-a facut legatura si nu ar trebui sa fie bogat in cuvinte cheie, fiindca te va duce catre o penalizare din partea google. Linkurile tale trebuie sa para naturale, si acest lucru inseamna un text ancora natural.
Timpul de incarcare a paginilor site urilor
Acest factor incepe sa devina din ce in ce mai important in termeni de optimizare mobila si satisfactia utilizatorilor in general. Un timp de incarcare slab rezulta intr-o experienta a utilizatorilor negativa, iar pentru un magazin online inseamna pierderea clientilor doar datorita faptului ca nu le place site-ul. Optimizarea seo pentru magazine online este un cumul de mai multi factori, insa timpul de incarcare este unul esential.
Google si alte motoare de cautare vor ca rezultatele cautarilor sa fie pe cat de folositoare pentru utilizator posibil, asa ca tind sa penalizeze site-urile cu timp de incarcare slab, indiferent de numarile de link uri externe relevante sau de lucrarile de seo facute pe site sau in afare site ului.
De facut (in special pentru seo magazin online):
- Toate paginile tale ar trebui sa se incarce in mai putin de 3 secunde, mai ales cele de produse si checkout;
- Imaginile tale ar trebui sa aiba o dimensiune ce nu necesita prea mult timp sa se incarce. Vei vrea sa te concentrezi pe rezolutia acestora, iar o rezolutie recomandata este 325 x 550 pixeli; Mai ales ca in cazul magazinelor online este indicat sa ai cat mai multe poze la produse
- Foloseste tipul corect de imagini pe site: .jpg, .png si .gif sunt cele mai bune optiuni;
- Verifica sa nu ai prea multe pluginuri instalate ce incetinesc un magazin online;
- Renunta la pingback-uri si trackback-uri pentru ca un magazin online sa aiba viteza mai mare;
- Foloseste unealta Google PageSpeed Insights pentru a verifica cum sa imbunatatesti viteza pentru magazine online.
Descrierea Paginilor unui Magazin Online
Descrierile seo ale paginilor pentru magazine online, cunoscute si ca metadescrieri, apar sub titlul paginii in SERP-uri. Acest lucru te ajuta sa furnizezi o descriere a paginii si astfel vei maximiza rata de clickuri pe site-ul tau. Aceste descrieri sunt bune atat pentru optimizarea seo pentru indexarea in google cat si pentru vizitatorii de magazine online, oferindu-le informatii despre produse sau servicii chiar inainte de accesarea site urilor aparute in pagina de rezultate google.
Acest lucru este un alt aspect care afecteaza fiecare tip de companie, dar magazinele online cateodata devin lenese fiindca nu se ingrijoreaza de descrierea de sub reclame, doarece uita de descrierea de sub rezultatele organice, insa aceasta trebuie sa existe pentru ca site ul sa fie bine indexat de catre google. Odata facuta optimizarea seo prin completarea descrierilor meta pe fiecare pagina din site, chiar si pentru cele de produse, vei incepe sa vezi diferente in materia de trafic sosit din google in contul tau de google analytics.
De facut (seo magazin online) :
- Descrierea paginilor ar trebui sa fie intre 100 si 150 de caractere;
- Cuvintele cheie principale si secundare ar trebui incluse in descriere intr-un mod natural, atat in home page si articole cat si in paginile de produse;
- Descrierea paginilor ar trebui citite bine si evitarea supra-aglomerarii cu cuvinte cheie.
- Toate paginile, si cele de produse si descrierile produselor trebuie sa fie originale. Nu folosi descrieri generice.
Erorile Site-ului Online
Google si alte motoare de cautare privesc dintr-un punct nefavorabil site-urile cu erori, datorita faptului ca acest lucru are impact asupra experientei utilizatorilor. Aceste erori includ linkurile defecte, paginile 404 si statisticile vechi.
De facut (seo magazin online):
- Realizeaza-ti un cont Webmaster Tools si verifica constant pentru erori in pagina;
- Configureaza si transmite un sitemap;
- Configureaza redirecturile necesare pentru pagini care nu mai exista.
Continutul Paginii unui Site
Continutul paginii este textul care se vede pe pagina web, opus cu titlurile paginii si descrieri care vor fi vizibile doar in SERP-uri. Acest lucru nu include doar articole de blog, ci absolut orice text este gasit pe pagina site-ului tau, inclusiv cel din paginile de produse.
De facut (seo magazin online) :
- Cuvantul tau cheie principal trebuie sa fie inclus intre 2-5 ori in continutul paginii;
- De asemenea trebuie sa incluzi cuvinte cheie secundare, unde este relevant;
- Pastreaza-ti continutul interesant si captivant devenind creativ cu tipurile de continut. Incearca sa incluzi infografice, video-uri, interviuri, studii de caz, sondaje si asa mai departe in momentul in care este posibil.
Concluzie :
Daca esti o companie ce detine un magazin online si incearca sa-si optimizeze si sa-si refaca strategia SEO, aceasta lista este un loc grozav din care poti incepe.
Dupa cum sti, sa fii o companie ce detine un magazin online implica vanzari de produse sau servici prin intermediul platformelor online, de aceea este atat de important sa ai un SEO bine pus la punct pentru site ul tau. Pentru a te convinge intra pe contul tau de google analytics si observa traficul de pe site inainte de a face aceste modificari si la 7-10 zile dupa ce le-ai facut. Vei observa o crestere de trafic pe site, mai multi vizitatori interesati de produse sau servicii care in final vor cumpara de la tine.
Un alt aspect important, care nu are neaparat legatura cu partea de seo, este setarea de cookie uri (prin care poti urmari ce face vizitatorul pe siteul tau), putand mai apoi sa folosesti asta in campaniile de retargetare in google sau social media, aratandu-i exact acele produse care il intereseaza. Mai mult, conform legii GDPR, este neaparat necesar sa ai module de cookie uri setate corect pe site, dar pentru asta iti recomand sa te informezi mai multe despre accest subiect.
Revenind la SEO, sa ai spor la bifarea tuturor aspectelor si pasilor din acest mic ghid si sa ajungi cat mai sus in google.