Cu siguranta se afla printre voi si cititori care ar putea sa citeasca postarile dintr-in blog si fara sa fie nevoie de imagini, insa majoritatea dintre voi nu se pot concentra destul doar pentru text, majoritatea dintre voi aveti nevoie si de imagini.
Totusi, nu orice imagine este potrivita pentru cresterea audientei blogului tau. Imaginile trebuie sa iti faca continutul blogului placut, util dar, mai ales atractiv.
Uneori, indiferent de cat de bine scrii, textul tau iti poate tine audienta la distanta, prin simplu fapt ca la prima vedere nu pare interesant. Astfel, trebuie sa tii minte ca in postarile tale sa incluzi si imagini. Acestea iti vor creste rata de vizitatori, lucru care va duce la o audienta mai multumita, care, in timp, conduce la si mai multi vizitatori.
Una din problemele pe care le intampini totusi atunci cand vrei sa folosesti o fotografie care nu este facuta de tine, este ca fotografiile sunt scumpe. Desi sunt companii care pot angaja fotografi profesionali, sunt multe care inca nu isi pot permite acesta lucru.
Dar, daca te regasesti in cea de-a doua categorie, este bine sa stii ca exista o solutie. Trebuie sa le creezi singur. Acest articol te va invata cum sa iti creezi singur fotografiile pentru blog sau pentru site, si sa iti ajuti site-ul sa creasca.
Foloseste aceste metode de a crea imagini, la preturi mici
Pentru a crea fotografii reusite ai nevoie de… imagini. Pentru a crea imagini originale, va trebui de multe ori sa combini mai multe parti de imagini. Avand in vedere ca nu poti pur si simplu sa copii imaginie de pe internet, va trebui sa gasesti platforme care sa iti permita sa le cumperi ieftin, sau sa le poti descarca gratuit.
Una dintre aceste platforme este Public Domain Images, este o platforma care se refera la imagini care fie sunt foarte vechi, fie au fost lasate de proprietari in domeniul public. Aceste imagini sunt toate gratuite si le poti folosi fara sa atribui vreun link. Totusi, nu aceasta platforma este cea mai utila. Mai sunt alte platforme, mai populare care iti permit sa descarci fotografii gratuit :
Pixabay, Morguefile, Creative Commons Images sunt doar cateva dintre platformele care iti pun la dispozitie fotografii si imagini gratuite sau foarte ieftine, numai bune de folosit.
Ai grija sa le folosesti pe cele cu relevanta pentru postarea sau pagina ta. Pentru ca acestea nu sunt singurele platforme cu imagini gratuite sau ieftine, trebuie sa iti dau cateva informatii despre cum sa recunosti imaginile gratuite in comparatie cu cele de uz comercial sau cele protejate de drepturi de autor.
Fotografiile CCo, CC BY; CC BY – SA si CC BY ND, sunt gratuite si le poti folosi cu conditia sa mentionezi sursa de la care ai obtinut-o. Exceptia la aceasta regula sunt fotografiile CCo pe care le poti folosi si fara a mentiona sursa.
Poti gasi astfel de fotografii cu ajutorul catorva aplicatii:
a) Flickr – pe site, la sectiunea fotografii, inainte sa cauti fotografia de care ai nevoie, bifeaza la optiunile de cautare optiunile care iti vor permite sa descarci si sa folosesti mai apoi fotografiile asa cum vrei.
b) Poti folosi setarile de cautare Google – este foarte simplu, pentru ca tot ce trebuie sa faci este sa setezi din ”instrumente de cautare”, fotografiile care sunt libere de licenta si potrivite pentru uz necomercial, care iti permit sa le modifici.
c) De pe asa numitele piete de imagini. Acestea sunt platforme care ofera gratuit sau contracost fotografii pentru orice tematica. Daca sunt prevazute costuri sau reguli de folosire, acestea sunt vizibile si usor de inteles. Astfel, te poti inspira si chiar descarca imagini de pe urmatoarele platforme: StockSnap, Unsplash, Gratisography, Death to the Stock Photo. Acestea reprezinta varianta cea mai convenabila, mai ales daca iti doresti imagini de calitate dar nu prea ai bani destui.
Cum sa faci sa ai imagini profesioniste
Daca nu esti un web designer profesionist, ceea ce este foarte probabil sa nu fii, nu trebuie sa te multumesti cu imagini de proasta calitate, la fel cum nici nu trebuie sa devii profesionist in folosirea unui program complicat cum este Photoshop. Din fericire pentru toti cei dintre noi care nu ne putem lauda ca suntem web designeri profesionisti, acum exista platforma Canva.
Daca nu ai auzit de ea, este cazul sa te pui la curent. Canva este o aplicatie care iti pune la dispozite mii de sabloane si imagini pe care le poti transforma foarte usor in imagini de calitate, de impact si bine inteles, gratuite. Ei bine, cel putin o parte dintre imagini sunt gratuite, insa nici cele care sunt platite, nu sunt scumpe, pretul incepand de la 1 dolar/imagine.
Aplicatia este foarte usor de folosit, functionand aproape pe acelasi sistem ca si orice aplicatie de editat fotografii de pe telefoanele si tabletele zilelor noastre.
3 elemente ce trebuie sa le ai in imaginile tale
Fiecare imagine cu adevarat buna are in componenta 3 mari piese. In primul rand trebuie sa iti alegi un stil al scrisului, sau un font, cum este cunoscut.
Trebuie sa stii ca sunt 2 tipuri de fonturi – serif si sans-serif. Serif sunt acele corpuri de text care au la sfarsitul fiecarei litere un fel de carligas – acest tip de font este potrivit pentru textul printat, in timp ce fonturile sans serif sunt fonturi mai simple, fara prea multe inflorituri, potrivite pentru textul digitalizat. Textul sans serif este mai potrivit pentru publicatiile web, pentru ca sunt usor de citit si nu obosesc ochii foarte repede. Un sondaj de opinie a scos la iveala faptul ca exista 10 cele mai populare stiluri de text, printre cei care folosesc internetul mai mult de 30 de minute pe zi:
- Myriad Pro
- League Gothic
- Cabin
- Corbel
- Museo Slab
- Bebas Neue
- Ubuntu
- Lobster
- Franchise
- PT Serif
Un alt sondaj efectuat de catre o alta platforma, a aratat ca exista doar 3 cele mai folosite corpuri de text:
- Helvetica
- Garamond
- Futura
Nu iti recomand sa folosesti in imaginea ta mai mult de doua tipuri de text, pentru a avea impactul dorit.
Apoi, trebuie sa folosesti o combinatie de culori potrivita. Cand vorbim despre web design, nu conteaza atat de mult o singura culoare, ci cat de bine se potrivesc intre ele. O imagine buna, de calitate, nu ar trebui sa aiba mai mult de trei culori. Trebuie sa pastrezi totul cat mai simplu, dar trebuie sa stii ca exista 4 tipuri diferite de combinatii:
- Monolog – acest tip de combinatie este formata dintr-o singura culoare, in mai multe nuante.
- Analog – acest tip poate include una sau mai multe culori care sunt alaturate in sistemul de culori. Din 5 astfel de culori poti folosi pana la 3 pentru a fi eficient.
- Complementar – acesta este poate cel mai cunoscut, pentru ca vorbim despre coluri opuse care se potrivesc de minune impreuna. La fel si in acest caz, poti folosi si nuante ale acestor culori, insa patreaza totul simplu si de efect.
- Triadic – este evident ca acest sistem include trei culori. Acestea trebuie sa fie complementare si efectul va fi neintarziat.
In aplicatia Canva, vei avea ocazia sa iti stabilesti singur culorile sau schema de culori cu ajutorul optiunilor incluse.
Ultimul lucru la care trebuie sa te gandesti este stilul. Trebuie sa fii sigur ca stilul imaginilor tale se potriveste cu site-ul sau cu blogul tau.
De asemenea, daca vrei ca site-ul tau sa fie unul care transmite un mesaj puternic, trebuie sa ai grija ca si imaginile sa reflecte acest lucru. Trebuie sa fii sigur ca toti cititorii tai te vor recunoaste doar dupa stil, si sa adaugi consistenta materialului tau.
Mai mult, poti chiar sa incerci sa mentii aceeasi marime pentru imagini, in asa fel incat websiteul tau sa pastreze o oarecare proportionalitate.
Trebuie sa fii atent ca si mesajul imaginii tale se potriveste cu mesajul de ansamblu al blogului tau. Imaginea trebuie sa fie o aditie valoroasa pentru textul sau pagina ta, sa completeze organic continutul site-ului tau.
In plus, o imagine poate chiar sa descrie si sa genereze o stare de spirit, chiar daca poate sa nu aiba neaparat legatura stransa cu textul. Aminteste-ti ca o stare de spirit buna poate indemna vizitatorul site-ului tau sa cumpere de la tine, sa citeasca de la tine, sau sa faca orice ii ceri.
Un rol important pe care o imagine il are, rol pe care ar fi bine sa nu il ignori, este cel educativ, sau informativ. Diagramele sau statisticile afisate pe diagrame sunt usor de inteles, instructive si utile, fara sa fie nevoie de text foarte mult. O simpla explicatie este suficienta.
Tot cu ajutorul aplicatiei Canva poti sa iti creezi designuri simple si de efecte pentru website-ul tau. Ai astfel acces la sabloane pe care le poti modifica dupa plac, dar ai grija sa respecti liniile trasate mai sus – text, culoare si stil – pentru ca trebuie sa se potriveasca cu imaginea pe care vrei sa o creezi pentru tine.
Optimizeaza imaginea ta
Este important sa iti optimizezi imaginile, pentru ca altfel risti sa ai imagini foarte bune, insa prea mari, si sa incetineasca incarcarea site-ului tau. Cu alte cuvinte, creeaza imagini mici ca si volum de spatiu ocupat, insa care sa spuna exact ce vrei tu sa spuna.
Comprima imaginile prea mari. Daca site-ul tau se incarca greu, vei pierde cititori – asta este un lucru sigur. Acum poti comprima orice imagine fara sa peirzi din calitatea sa. Daca website-ul tau este creat pe o platforma de genul wordpress, pur si simplu trebuie sa activezi pluginul Smush sau Kraken.
Aceste pluginuri vor comprima automat orice imagine, pentru ca blogul sau site-ul tau sa se incarce rapid. De asemenea, poti incerca sa comprimi imaginile inainte sa le incarci in site-ul tau, in special daca nu esti in WordPress. O alta alternativa gratuita de compriare a imaginilor este TinyPNG, in timp ce EWWW, este o platforma platita, dar foarte ieftina care comprima imaginile. Tot ce trebuie sa faci este sa incarci imaginea si apoi sa o descarci comprimata. Este destul de simplu.
Si optimizarea SEO este importanta pentru imagini, si va deveni din ce in ce mai importanta. Pentru a te asigura ca imaginile din site te vor ajuta sa urci in clasamentul Google tot ce trebuie sa faci este sa incluzi in numele imaginii, un cuvant cheie care are legatura cu site-ul tau dar, atentie, si cu fotografia in sine. In cazul in care folosesti WordPress, platforma te va indruma catre realizarea acestui lucru.
Variaza tipul de imagini, in timp ce trebuie sa pastrezi o constanta a imaginilor in site-ul tau, nu trebuie sa fii plictisitor. Variaza tipul imaginilor, pentru a evita plictisirea cititorilor. Poti face acest lucru prin folosirea diagramelor, din loc in loc, instantanee sau tabele.
Numarul optim de imagini este 1 la fiecare 350 de cuvinte. In felul acesta, ritmul este unul alert, textul este usor de parcurs si de inteles, si cu putin noroc, vei si avea de catigat.
Optimizeaza imaginile pentru retelele sociale pentru fiecare retea de socializare in parte. De obicei vei putea sa tai sau sa miscorezi maginea, pentru fiecare tip de fotografie – de profil, de coperta, pentru postare, asa ca nu trebuie sa tii minte proportiile potrivite pentru fiecare in parte.
Pe langa asta, ai mai multe optiuni online la care poti apela cu incredere pentru a micsora imaginile. Astfel ai la dispozitie in online: PicResize, LunaPic, Web Resizer, sunt platforme care te pot ajuta sa iti formatezi imaginile dupa plac.
Ca si concluzie, te incurajez sa iti creezi imagini care sa nu ocupe, pur si simplu spatiu, ci sa lucreze pentru tine. Este un avantaj pe care il folosi fara sa fie nevoie sa fii un webdesigner cu experienta.
Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi sfaturile de mai sus, sa exersezi si sa te bucuri de rezultate. Chiar daca poate nu vei reusi sa creezi cele mai frumoase imagini din prima incercare, vei reusi cu siguranta daca nu te opresti din incercare.
Daca esti determinat, si te tii de treaba, in curand vei vedea rezultate si in traficul tau de pe site sau de pe blog. In scurt timp vei observa ca vizitatorii stau mai mult timp pe site-ul tau sau ca le-a crescut interesul in ceea ce priveste activitatea ta.
Nu mai astepta! Creeaza acum imagini care sa vorbeasca pentru tine si sa iti tina vizitatorii in alerta, de fiecare data cand iti verifica evolutia. Ei asteapta de la tine material de calitate si ar fi pacat sa nu le satisfaci aceasta nevoie.