Cu ajutorul acestui articol imi doresc sa te invat sa-ti faci propria cariera in blogging. Vreau ca acest lucru sa fie cat mai simplu pentru tine, asa ca ghidul acesta va fi simplu.
Gazduire si Domeniu
Pentru a-ti incepe un blog in primul rand ai nevoie de un nume de domeniu si un serviciu de hosting. E de preferat sa iti iei la preturi mai bune la inceput, iar daca in timp vei avea nevoie de mai mult spatiu sau un hosting mai rapid, poti face un upgrade.
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa cauti pe Google “inregistrare domeniu” si sa incerci sa cumperi la pachet un domeniu cu hosting pentru a obtine un pret mai bun.
Dupa ce te-ai inregistrat pe un website de genul, faci comanda, platesti cu cardul si imediat dupa vei primi pe email date de acces.
Imediat ce s-a propagat domeniu (maxim 24 de ore) va trebui sa instalezi platforma WordPress pe el.
Instalare WordPress
La inceput, va trebui sa accesezi cpanelul. De acolo vei avea optiunea de a instala WordPress. Click pe Wordpres, configureaza detaliile necesare (este foarte usor de facut acest lucru) si instaleaza-l.
Felicitari ! Acum ai platforma WordPress instalata pe domeniu.
Configurarea Platformei
Nu trebuie sa te intimideze platforma, incet incet o sa te inveti cu ea.
Vei avea o serie de configurari de facut, in primul rand la setarile generale ar trebui sa pui un nume si o scurta descriere a blogului. Mai mult decat atat poti introduce adresa corecta a paginii, email-ul si tot ceea ce ti se cere. Este foarte simplu.
Un alt pas ar fi sa modificam permalinkurile. Ar trebui sa intram la permalinks, sa alegem “structura personalizata” si sa introducem urmatoarea linie /%category%/%postname%/ .
Plugin-uri
Vei avea nevoie de o serie de pluginuri pentru ca blogul sa mearga corespunzator. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa intri la module, adauga modul si poti cauta acolo ce pluginuri ai nevoie.
Recomand instalarea pluginului SEO All in One pentru realizarea fisierului robots.txt, sitemap.xml si SEO. Un alt plugin recomandat de mine este configurarea akismetului, fiindca acesta este deobicei gata instalat, dar trebuie introdus doar un cod de API pentru ca el sa blocheze comentariile spam.
Mai mult decat atat recomand si instalarea unui plugin de securitate. In cazul securitatii ar trebui sa ai si o parola puternica.
Backup
Pentru a avea o copie a blogului tau in cazul in care se intampla rau, recomand sa faci acest lucru manual. Acest lucru se face accesand cpanel-ul blogului si intrand in backup. De indata ce am intrat in backup, salvam o copie a fisierelor de pe home si o copie a bazei de date, astfel suntem asigurati.
Recomandam sa faci acest lucru periodic, dar mai ales cand incerci sa instalezi o noua tema sau un nou plugin. In momentul in care website-ul tau s-a stricat poti incarca backupul si esti asigurat.
Instalarea Temei
WordPress are disponibile foarte multe teme gratuite din care poti alege, intrand la aspect si teme. Cu toate acestea, recomandam sa achizitionezi o tema profesionala pentru a fi cu un pas inaintea celorlalti bloggeri ce au teme gratuite.
Pagini necesare
Pe un blog este important sa ai pagina de home, cea pe care sunt articolele, o pagina de “despre mine” in care poti scrie cateva informatii despre tine, recomand sa iti faci aceasta pagina ca un CV pentru a te descrie cu ceea ce stii sa faci si ceea ce inseamna blogul pentru tine.
Pe langa acest lucru o pagina de contact este mai mult decat necesara, fiindca astfel pot lua legatura cu tine potentialii clientii, care vor sa publice la tine advertoriale sau vor sa-ti propuna un parteneriat.
Publicarea articolelor
Publicarea articolelor este floare la ureche si se face apasand pe butonul de pe bara de deasupra + adauga si se selecteaza de acolo articol. La inceput recomandam crearea unor categorii relevante pentru website-ul lor si publicarea articolelor ce se incadreaza in acele categorii.
Este recomandat sa adaugi articole cat mai lungi si cat mai de calitate despre nisa in care doresti sa cresti. De asemenea in articole ar trebui sa adaugi imagini, dar si videoclipuri de pe youtube semnificative, fiindca astfel articolul tau va fi mai atractiv.
Lucruri optionale
Pentru cresterea traficului blogului tau, recomandam sa iti faci un cont pe retelele de socializare Google +, Twitter si Facebook. Dupa ce ai un cont cu multi prieteni ar trebui sa distribui articolele cele mai bune pentru a obtine trafic de acolo.
Tot in privinta traficului poti realiza un pop-up cu abonare la newsletter oferindu-le vizitatorilor gratuit pentru a-i determina sa se aboneze la newsletter-ul blogului tau.
Incepe sa publici !
Acum ca ai un blog si cunostintele necesare pentru a-l intretine, nu ai nimic de facut decat sa incepi sa publici articole relevante si de calitate domeniului tau si sa-ti faci un nume in aceasta industrie pentru a scoate bani din el in cele din urma.