I. Optimizarea SEO pentru magazine online, partea de optimizare on-page, adica ceea trebuia sa faci pe site pentru a se indexa mai bine
1. Viteza de incarcare a unui magazin online
Atunci cand te decizi sa iti faci un site si investesti foarte mult timp si resurse in el, indiferent ca este vorba de un site de prezentare sau un magazin online trebuie sa tii cont de mai multe aspecte. Daca are un design modern si atragator, dar viteza de incarcare nu este optima, vizitatorii tai vor avea o experienta neplacuta. Astfel, degeaba te straduiesti sa ai un content extraordinar si unic daca vizitatorii tai nu pot sa il citeasca. In cazul in care site ul tau se incarca lent, traficul tau va scadea semnificativ iar un competitior cu un site mai rapid iti va fura toti potentialii clienti. Atunci cand nu esti dispus sa investesti in viteza site-ului tau, inseamna ca nu iti pasa de clientii tai, mai ales in cazul unui magazin online, unde clientii ar trebui sa plaseze si o comanda online si sa completeze datele de livrare.
Experienta utilizatorului este direct influentata de viteza de incarcare
Acum cand tehnologia avanseaza rapid si majoritatea omenilor incep sa petreaca din ce in ce mai mult timp in online si sa comande mai mult online, intarzierile de incarcare a site-ului pot deveni un real stres. Atunci cand imbunatatesti viteza de incarcare vei face oamenii mai fericiti iar ei vor cumpara mai mult, vor citi mai mult si vor reveni mai des. Automat, Google te va ridica in motoarele de cautare vazand ca livrezi continut de calitate.
O viteza mai mare de incarcare inseamna o rata de abandon mult mai scazuta si o rata de conversie mai mare, ceea ce pentru un magazin online inseamna profituri mai mari. Atunci cand obiectivul tau este sa ai cel mai rapid site din nisa ta si sa iti intreci competitorii, construiesti automat si increderea si loialitatea clientilor tai fata de brand.
Cum poti creste viteza de incarcare a unui magazin online?
Gazduire site-uri: Ai grija ce furnizor iti alegi pentru gazduirea site-ului tau si care sunt posibilitatile lor. Atunci cand alegi acest serviciu in functie de pret, risti sa afectezi negativ timpul de incarcare.
Imagini: Imaginile sunt un alt factor ce influenteaza timpul de incarcare al site-ului tau, deoarece cu cat sunt mai mari, cu atat se incarca mai greu, si ingreuneaza site-ul. Nu uita sa foloseti mereu compresia acestora si sa incarci fisiere PNG pe cat posibil.
Testare browser: Site-ul se incarca diferit in functie de browser, asa ca testeaza site-ul pe fiecare tip in parte.
Reclame: Evita sa pui prea multe reclame pe site, deoarece pe langa faptul ca enerveaza vizitatorii, reduc si viteza de incarcare.
Tema: Avand in vedere ca exista o mutlitudine de teme populare si chiar multe gratuite, tendinta este sa o alegi pe cea mai frumoasa, insa trebuie sa fii atent cat de optimizate sunt acestia pentru incarcare. De asemenea, evita sa adaugi foarte multe widget-uri pe site, comment-uri sau butoane sociale, pentru a evita incetinirea site ului.
Analiza vitezei de incarcare a unui magazin online
PageSpeed Insights – Este total gratuit si iti ofera destul de multe informatii despre problemele de incarcare: dimensiuni imagini, plugin-uri sau erori la CSS.
Pingdom Website Speed Test – Acest tool iti ofera pe langa informatii si grafice de performanta asupra vitezei si cateva sfaturi pentru optimizare.
Totusi, nu trebuie sa te lasi descurajat de nota acrodata de Google, deoarece un site cu functionalitati avansate nu va primi niodata nota maxima. In plus, unele sugestii oferite de Google sunt imposibil de aplicat pentru un magazin online modern. Atunci cand robotelul de la Google verifica site uri, el va acorda mai multa importanta vitezei de incarcare decat notei obtinute. Atunci cand incerci sa pui in aplicare majoritatea sugestiilor oferite de Google, tine cont de functionalitatile site-ului, deoarece sunt mult mai importante decat o nota buna. In plus, fiecare utilizator foloseste dispozitive diferite, conexiuni diferite si browsere diferite. Afla cine sunt utilizatorii tai si cum iti folosesc site-ul. Existe numeroare metode de analiza pe care le poti utiliza pentru a obtine aceste informatii.
2. Textele sa contina cuvintele cheie targetate si cuvintele cheie LSI keywords
Cuvintele cheie joaca un rol foarte important in indexarea in motoarele de cautare si promovarea eficienta pentru site uri, crescand astfel si traficul in magazinele online. Cuvintele cheie sunt baza unei strategii de SEO eficiente.
Pentru a putea alege cuvinte cheie targetate si relevante pentru mediul online trebuie sa afli cum cauta omenii produsele sau serviciile tale si sa le folosesti corect in optimizarea seo a continutului din site. Ca rezultat, Google va considera site ul tau relevant si va urca acele link uri mai sus in rezultatele de cautare afisate utilizatorilor.
De aceea, intocmirea unei liste corecte de cuvinte cheie reprezinta centrul strategiei de marketing online, acestea fiind integrate atat in strategia de social media cat si cea de seo a magazinelor online. Asadar, reprezinta nucleul pentru optimizarea seo a unui magazin online dar si pentru ecommerce seo off page eficient.
Exista o serie de instrumente online care te pot ajuta in alcatuirea acestei liste, insa pe langa algoritmi bazeaza-te si pe instinct. Pune-te in locul unor vizitatori online care ar fi interesati de produsele sau serviciile tale si descopera cum ai cauta tu pe web acele produse sau servicii daca ai fi interesat de ele. Un asemenea studiu de optimizare SEO este destul de usor de inteles si de pus in practica si iti ofera o imagine de ansamblu clara asupra functionarii motoarelor de cautare.
Cum alegi cele mai potrivite cuvinte pentru optimizarea SEO?
In primul rand este foarte importnat sa acorzi timpul si atentia necesare acestui studiu care te va ajuta la structura corecta din punct de vedere seo a magazinului tau online. Mai mult, odata realizata aceasta lista ea trebuie permanent actualizata si revizuita in functie de expansiunea nisei de activitate. De asemenea, este impotrant sa intelegi ca nu trebuie sa alegi cuvinte cheie foarte populare (exemplu: oale) deoarece acolo competitia este foarte mare, si iti va fi foarte greu sa cresti in ranking pe acele cuvinte.
In final, acest studiu ar trebui sa faca parte din activitatile tale constante de seo. Porneste de la un cuvant general si incearca sa il transformi intr-unul mai specific nisei tale, asa incat sa atraga pe site oamenii potriviti. Ia in calcul volumul de cautari pe fiecare cuvand in parte, publicul tinta caruia te adresezi si competitia. Din cand in cand este nevoie sa diversifici lista pentru ca strategia ta de promovare SEO sa functioneze si sa ai rezultate.
Cum folosesti informatiile gasite si cum le adaptezi pentru afacerea si tipul tau de continut?
Atunci cand ai alcatuit lista cea mai potrivita este momentul sa o integrezi in strategia de optimizare seo adaptand continutul pe baza acesteia.
Include-le in cele mai importante sectiuni ale magazinului tau online precum titluri, texte si url-uri, denumirile imaginilor si meta informatii. Totusi nu exagera, ai grija la densitata in care le folosesti. Incearca sa le grupezi pe categorii pentru a putea sa le gestionezi mai usor. (exemplu: vase bucatarie, tacamuri, fete de masa etc.). Apoi segmenteaza catergoriile mari in subcategorii asa cum exista pe un magazin online cu o gama variata de produse.
To-do list pentru optimizare SEO on page pentru magazine online:
- In textul de pe pagina utilizeaza cuvantul cheie care apare in titlu
- Utilizeaza acel cuvant si in url
- Foloseste mai multe variatii ale acelui cuvant cheie in continutul paginii
- Include cuvintele alese in meta informatii si tag-uri
- Include cuvintele in denumirile imaginilor din magazin online si in alt-text
- Foloseste-le pe post de text ancora pentru link uri interne care trimit catre alte pagini din magazin ul online
Tot timpul trebuie sa pui pe primul loc relevanta cuvintelor cheie mai degraba decat densitatea acestora. Atunci cand oferi un continut de calitate care mai este si optimizat SEO in functie de studiul realizat, ai toate sansele sa cresti organic in motoarele de cautare.
Ce inseamna cuvintele LSI (Latent Semantic Keywords)?
Sunt termeni conceptuali pe care motoarele de cautare ii utilizeaza pentru a intelege in profunzime continutul din paginile online. In trecut Google folosea doar cuvintele cheie gasite in paginile online petru isi da seama de subiect (exemplu: daca robotelul vedea content marketing, ar fi spus pagina aceasta este clar despre content marketing). De aceea, densitatea cuvintelor era un aspect important atunci. Daca nu foloseai acel cuvant cheie de mai multe ori, Google nu ar fi inteles despre ce sunt paginile website ului tau.
Astazi, Google a devenit mult mai destept si are ca scop identificarea subiectului de ansamblu al unei pagini dintr-un website. El se bazeaza pe LSI pentru a intelege continutul la nivel mai profund. De exemplu, sa zicem ca tocmai ai publicat ai publicat un articol in blogul magazinului tau online despre cafea rece rasnita. Google va cauta cuvantul acesta in titlu, continut si alt-text de la imagini DAR va cauta si LSI (precum: filtru, temperatura, gheata etc). Atunci cand le identifica este sigur ca pagina ta este despre cafea rece rasnita.
Un stiudiu recent arata ca folosesc cuvintele utilizate cel mai des impreuna pentru a intelege subiectul principal al paginii. LSI nu sunt sinonime, ci termeni complementari (cafea-filtru, cafea-cana, cafea-fierbere etc).
3. Publica articole pe blogul magazinului online constant si actualizeaza-le periodic pentru a iti creste autoritatea
Esti entuziasmat, ai gasit o idee super interesanta pentru un articol pe blog si incepi sa il scrii si sa il optimizezi SEO, asa cum le optimizezi pe toate si cu toate astea in Google Analytics nu observi nici o crestere in materie de trafic, ba chiar sunt scaderi. Ei bine, este nevoie de mai mult decat sa astepti si sa te rogi ca optimizarea seo si prezenta de cuvinte cheie sa dea roade in timp. Trebuie sa folosesti si alte metode de a atrage traficul pe website.
Variante de crestere trafic pe website cu ajutorul influencerilor si bloggerilor
Practic tu spui lumii ca acesti oameni sunt cei mai tari si apoi ei vor impartasi asta cu audienta lor trimitand trafic catre respectivul magazin online. Tu nu te-ai simti ca un rege daca cineva ar spune despre tine ca esti cel mai bun scriitor din lume?
Astfel pregateste materialul respectand aceasta structura de continut:
Creeaza un titlu ce promite: In loc sa abordezi subiectul la modul de “bloguri de top pe care sa le urmaresti”, care este deja “fumata”, alege un titlu in care sa promiti ceva. Ofera cititorilor un beneficiu pe care il vor optine in urma citirii articolului (“10 idei de articole interesante pentru blogurile magazinelor online” sau “15 experti in slabire care te pot ajuta sa ai rezultate”). Astfel, vei putea obtine rezultate mai bune, sanse mai mari pentru un ranking mai bun.
Gaseste expertii: Expertii sunt practic peste tot, asa ca nu ar trebui sa fie prea greu de gasit. Deschide un tabel in excel si structureaza coloanele: Nume, Link urile Blogurilor, Email, Numar urmaritorilor in retelele sociale (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube), review-uri. Cel mai simplu mod de a ii cauta este pe web, in rezultatele din Google (ex: bloguri de top in fashion, bloggeri in fashion, experti in fashion, influenceri fashion). Primele 20 de rezultate sunt cel mai importante, si cel mai sigur expertii de care ai nevoie pentru a iti creste traficul organic. Apoi ia-le pe rand si cauta cuvinte cheie relevante pentru subiectul tau pe paginile site urilor lor.
Pune cap la cap continutul: Urmeaza structura de mai sus pentru a pregati articolul in blogul din magazinul online, optimizat SEO dar mai ales care sa aduca valoare si calitate pentru vizitatori, si apoi publica-l pe pagina de blog.
Contacteaza-i: Acum ca totul este pus la punct este momentul sa iei legatura cu ei. Cum faci asta? Pe mail sau direct pe social media, in functie de detaliile de contact pe care le au publice pe pagina lor web. Est la fel de bine sa ii contactezi si pe mail si pe facebook. Pe facebook, poate fi chiar mai personala discutia.
II. Promovarea SEO Off page
Ce inseamna promovarea SEO off page?
Insemna ca obtii link-uri contextuale cu autoritate catre site-ul tau. Mai exact sunt acele actiuni care se realizeaza in afara magazinului online, dupa cum ii spune si numele. Spre deosebire de procesul de optimizare SEO on page, seo off-page are in vedere imbunatatirea calitatii legaturilor inbound si dezvoltarea de linkuri.
De ce este important SEO in strategia de promovare online
Datorita schimbarilor frecvente ale algoritmilor si factorilor de clasificare Google, o strategie de seo implementata corect in procesul de marketing online joaca un rol foarte important pentru a urca un website in ranking. Acest segment cantareste cam 50% din capacitatea de ranking in Google pentru magazine online.
In momentul de fata, motoarele de cautare incearca sa gaseasca modalitati cat mai eficiente de optimizare a rezultatelor afisate in functie de cautarile realizare de utilizatori. Astfel, iau in considerare toti factorii de SEO de pe website, cat si link urile externe catre acel website.
Ecommerce seo presupune prezentare unui continut de calitate atat in paginile de produs, cat si in cele din blog, si back-link-urile existente. De aceea detinatorii de magazine online au nevoie de o strategie de marketing online completa care sa cuprinda cat mai multe canale de promovare online.
Componente principale marketing online prin seo
Social Bookmarking
Desi nu mai este la fel de populara precum in trecut, aceasta modalitate de a atrage trafic in magazinul online ramane totusi utila. Alege site-uri cu autoritate mare din nisa ta de ecommerce si promovezi produse si servicii printr-un continut util.
Social Media Marketing
O alta componenta cu un aport important in optimizarea SEO este partea sociala. Practic, prezentare pe retelele sociale este parte integranta din procesul de link building. Desi aceste tipuri de url sunt “no-follow”, sunt totusi valoroase . In ultima perioada, cometariile din retelele sociale au castigat mult teren in fata altor factori de clasificare pentru zona de ecommerce dar si servicii, astfel utilizarea corecta a retelelor sociale si optimizarea profilurilor stimuleaza in mod pozitivi procesul de promovare si ranking.
Link Building
Componenta de link building, ramane cea mai importanta si eficienta metoda de promovare dintre toate avand la baza construirea de legaturi externe (url-urile externe) care trebuie sa conduca spre magazinul promovat. Cu cat exista mai multe url uri externe care sa duca spre magazinul in cauza, cu atat site-ul de ecommerce va depasi concurenta mai rapid.
Ca si idee, daca tie iti place acest articol si il mentionezi pe site-urile tale sau pe profilurile sociale, google va repera aceste indicii si va considera continutul ca fiind unul util si il va ridica mai sus in cautari. Aici intra activitati precum:
- Inscrierea in directoarele web – un fel de catalog cu pagina de prezentare a fiecarui site in parte
- Incrierea in directoarele cu continut partajat – publicarea de continut cu link catre siteul pe care vrei sa il promovezi
- Forumuri – commentari pe forumuri cu link catre un produs pe care vrei sa il promovezi
- Comentarii cu link pe retelele de socializare, alte site-uri si blog-uri. Si aici se include link catre un produs pe care vrei sa il promovezi
- Link exchange – sking de linkuri cu alte siteuri sau bloguri de nisa, functioneaza inca foarte bine
- Publicarea de articole in directoare cu link catre anumite categorii sau produse din website
Publica advertoriale pe alte site-uri – un lucru bine vazut in general de catre Google
Advertorialele sunt articole publicate online cu scopul de a crea back-linkuri de calitate catre siteul tau. Aceste articole sunt publicate pe siteuri relevante si bloguri de nisa si sunt platite. Prin intermediul lor poti oferi material informativ sau educativ sub diverse forme (interviuri, comunicat de presa, opinii) catre publicul tau tinta sau catre un public mai general. Acest lucru te ajuta sa cresti rapid in rezultatele cautarilor.
Atunci cand apelezi la acest tip de promovare web atragi un trafic organic targetat care poate fi mai usor convertit in clienti. Este un spatiu publicitar platit care iti permite sa iti prezinti produsele sau serviciile pe larg si intr-un mod creativ. Aici nu ai limita de caractere scrise sau interdictia de a pune poze de un anumit tip, cum este in cazul campaniilor de PPC.
Publica continut video pe site-uri de videosharing
Nu in ultimul rand, un alt lucru pe care il poti face pentru a iti creste traficul organic pe site este publicarea de continut video pe site-urile de videosharing. De exemplu, poti crea un video dintr-un slideshow de poze pe care sa il urci apoi pe youtube, vimeo, trilulilu si alte site-uri de gen.
Important, vezi sa nu uiti sa adaugi in descriere link catre siteul tau, sau direct catre produsele/serviciile pe care vrei sa le promovezi.