Hei! Ai ajuns vreodată pe o pagină web și ai primit un mesaj enervant de genul ‘Pagina nu a fost găsită’? Eroarea 404, prietene! Ai ajuns la capătul internetului.
Acum gândește-te cât de bucuros este un vizitator al site-ului tău când ajunge în această pagină, dar mai ales cât de bucuros va fi Google să te pedepsească pentru asta ????
Ce este eroarea 404:
Eroarea 404 apare atunci când pagina pe care o caută cineva nu există pe site-ul tău. Practic este un cod de status: 404 Pagina nu a fost găsită.
Poate fi din cauză că ai șters pagina, ai schimbat URL-ul sau pur și simplu a fost o greșeală de scriere ori un link gresit din care s-a ajuns aici. Oricare ar fi cauza, nu e o veste bună nici pentru vizitatori, nici pentru motoarele de căutare.
Impactul erorilor 404 asupra SEO:
Google și alte motoare de căutare vor să ofere cea mai bună experiență utilizatorilor lor. Pagini care duc la erori? Nu e deloc ce își doresc! Erorile 404 pot afecta negativ experiența utilizatorului și, implicit, performanța SEO a site-ului tău. Nu vrei ca Google să creadă că site-ul tău e plin de străzi fără ieșire, nu?
Cum să le identifici:
Există multe instrumente online pentru asta, însă astăzi îți recomand Google Search Console. Acesta te alertează despre erorile 404 de pe site-ul tău. Poți găsi aceste informații în meniul ‘Pagini’.
Îți recomand să verifici regulat și să te asiguri că nu ai astfel de probleme. Mai bine previi decât să tratezi, nu?
Hai să vedem cazurile când apar erori 404.
Ștergerea unei pagini de pe site este una dintre cele mai comune cauze pentru eroarea 404. Imaginează-ți că ai o pagină pe site-ul tău și, la un moment dat, decizi să o elimini. Poate fi un produs pe care nu îl mai ai în magazin sau un articol care nu mai este de actualitate. Problema apare când există încă link-uri către acea pagină, fie pe site-ul tău, fie pe altele. Pentru a rezolva asta, poți seta o redirecționare către o altă pagină relevantă.
De exemplu, poți face redirect 301 către un alt produs asemănător din aceeași categorie, sau către categoria părinte, ori către prima pagină a site-ului, dacă nu există alta mai relevantă. Ideea este să se ajungă într-o pagină cât mai asemănătoare ca și conținut cu cea care nu mai există.
Schimbarea URL-ului unei pagini este o altă situație frecventă. Poate ai făcut niște modificări pe site și ai schimbat structura URL-urilor. Pentru a evita erorile 404, cel mai bine este să redirecționezi URL-ul vechi către cel nou și să te asiguri că toate link-urile interne sunt actualizate.
Poți greși când scrii direct URL-ul unei pagini.
Știm cu toții că erorile se întâmplă. Uneori, fie tu, fie vizitatorii tăi introduceți manual un URL direct în browser sau într-un mesaj și se strecoară o mică greșeală. Pentru a te asigura că aceste greșeli nu duc la erori 404, monitorizează-le și implementează redirecționări pentru cele mai frecvente greșeli.
Link-uri expirate sau temporare:
Poate ai avut pagini speciale pentru anumite evenimente sau campanii. Odată ce acele evenimente s-au încheiat, paginile au fost eliminate, dar link-urile au rămas. Pentru a rezolva aceasta, direcționează vizitatorii către pagini relevante sau chiar către pagina principală.
Link-uri defectuoase de pe alte site-uri:
Uneori, alte site-uri pot crea link-uri către tine. Ne bucurăm când alții pun pe site-ul lor link-uri către paginile noastre. Știm cu toții căt de mult ajută asta la SEO.
Din nefericire, aceste link-uri pot fi greșite sau învechite ducând la pagini pe care nu le mai avem. În astfel de cazuri, poți contacta administratorii acelor site-uri pentru a corecta link-urile sau, dacă nu este posibil, setează redirecționări pentru acele URL-uri greșite.
Nu în ultimul rând, dacă decizi să faci o restructurare majoră a site-ului sau o migrare, fii atent la URL-uri. Cele mai dese probleme de reindexare le-am întâlnit în astfel de cazuri, când s-a omis redirecționarea vechilor link-uri către URL-urile noilor pagini.
Google va dezindexa link-urile site-ului tău care răspund cu eroare 404 și astfel descoperi că site-ul tău nu mai apare în căutări. Redirecționează fiecare adresă veche către cea nouă pentru a evita erorile.
Am tot zis despre redirecționarea URL-urilor, dar hai să vedem cum poți face efectiv asta. În funcție de cum a fost construit site-ul tău, există mai multe tipuri de redirecționări și metode de a le face.
Redirect 301 (Permanent Redirect) – indică faptul că pagina s-a mutat definitiv la o nouă locație. Este cel mai des utilizat, în special atunci când se schimbă URL-ul unei pagini sau când două site-uri se contopesc. Un Redirect 301 transmite între 90-99% din valoarea de ranking a paginii vechi către pagina nouă. Acesta este motivul pentru care este preferat în contextul SEO.
Redirect 302 (Found / Temporary Redirect) Spune că pagina s-a mutat temporar la o nouă locație. Poate fi utilizat atunci când conținutul este mutat temporar, cum ar fi în timpul unei actualizări a site-ului. Deoarece este temporar, motoarele de căutare pot decide să nu transmită valoarea de ranking către pagina nouă, având în vedere că pagina veche ar putea reveni.
Redirect 303 (See Other) Este folosit pentru a se referi la o altă pagină, de obicei în situații în care pagina nu trebuie să fie salvată in cache, cum ar fi după trimiterea unui formular. Acesta nu este folosit uzual în contextul SEO și nu ar trebui folosit ca o metodă standard de redirecționare pentru pagini mutate.
Uite cum poți face un redirect folosind pluginul Redirection pentru WordPress:
- În primul rând, instalează și activează pluginul Redirection în site-ul tău WordPress.
- Odată instalat, mergi la meniul Unelte și selectează Redirection.
- Vei vedea un formular simplu unde poți introduce URL-ul vechi în câmpul Sursă URL și URL-ul nou în câmpul URL țintă.
- După ce ai introdus URL-urile, apasă pe butonul Adaugă redirecționare, și gata! Redirecționarea ta este acum activă. Verifică-o în browser pentru a te asigura că funcționează corect.
Dacă ești un împătimit al tehnologiei și vrei să pui mâna direct pe cod, sau site-ul tau nu este creat în WordPress atunci poți să faci o redirecționare folosind fișierul .htaccess editabil prin FTP.
- Pentru început, conectează-te la serverul tău web folosind un client FTP. Personal, folosesc FileZilla, dar oricare preferi e bun.
- Navighează în directorul rădăcină al site-ului tău, acolo unde se află și fișierul .htaccess. Dacă nu vezi fișierul, asigură-te că ai setat clientul FTP să afișeze și fișierele ascunse.
- Deschide fișierul .htaccess în modul editare. Ai grijă, este un fișier sensibil, așa că orice modificare greșită poate cauza probleme site-ului tău.
- Adaugă la sfârșitul fișierului linia:
Redirect 301 /vechiul-tau-url http://www.numele-tau-domeniu.ro/noul-tau-url
- Salvează modificările și închide fișierul. Testează redirecționarea în browser pentru a te asigura că totul funcționează corect.
Apropo: personalizează-ți pagina de eroare 404. Dacă tot ajunge cineva acolo, măcar să-i oferi o experiență amuzantă sau informativă, și, de ce nu, o direcționare către o altă pagină utilă de pe site-ul tău. Transformă un minus într-un plus!
În lumea SEO, detaliile contează. Erorile 404 pot părea minore, dar au un impact mare asupra experienței utilizatorului și a performanței site-ului tău în motoarele de căutare. Așa că, fii vigilent, corectează-le și asigură-te că vizitatorii tăi găsesc întotdeauna ceea ce caută!
Mulțumesc că ai fost alături de mine la Vitamina de SEO și sper că ai învățat ceva nou azi! Dacă vrei să afli mai multe despre SEO și cum să-ți optimizezi site-ul, nu uita să te abonezi la canalul nostru. Până data viitoare, navighează fără erori și rămâi SEO-fantastic!